DARMOWA DOSTAWA OD 150 PLN

GYOKURO GOKOU

Gyokuro to herbata o wyjątkowym, niemal ceremonialnym statusie, spożywana jedynie przy specjalnych okazjach.

65,00 225,00 

Opis

Oszałamiająca pozycja w naszym herbacianym menu! Bardzo wysokiej jakości gyokuro z certyfikowanych upraw pana Ookawa z prefektury Kyoto, czyli ojczyzny najlepszych japońskich herbat.

Gyokuro to herbata o wyjątkowym, niemal ceremonialnym statusie, spożywana jedynie przy specjalnych okazjach. Jej proces produkcji różni się od senchy przede wszystkim tym, że na ostatnie 3-4 tygodnie przed zbiorami krzewy są stopniowo osłaniane wielkimi matami, ograniczając dostęp promieni słonecznych. W wyniku tego rośliny wytwarzają wzmożoną ilość kofeiny, aminokwasów i chlorofilu, co ma bezpośredni wpływ na charakter uzyskanego naparu.

W oferowanym przez nas gyokuro krzewy zostały osłonięte na trzy tygodnie, co nadało herbacie naturalnej słodyczy, a zastosowany kultywar Gokou zapewnił wyjątkowo podkręcony smak umami. Efektem tego połączenia jest herbata niesamowicie kompletna, uderzająca naraz potęgą różnych smaków, które doskonale ze sobą współgrają. Znajdziemy tu słodycz tropikalnych owoców, morską słoność, głębię długo gotowanego bulionu i soczystość świeżo skoszonej trawy.

Pomimo swojej wysokiej ceny to herbata naprawdę godna polecenia. Jesteśmy przekonani, że zadowoleni będą doświadczeni miłośnicy japońskich smaków, ale gorąco zachęcamy każdego z Was do spróbowania – wszak gyokuro to jedno z najbardziej osobliwych osiągnięć herbacianej sztuki i nie sposób przejść koło niego obojętnie.


 

Zbiór: wiosna 2023

Pochodzenie: Kyoto, Japonia

Kultywar: Gokou

Profil: groszek cukrowy, bulion, sól morska

Informacje dodatkowe

WagaBrak danych
Kolor

Zielona

Kraj pochodzenia

Japonia

Waga

50g, 250g

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Gyokuro – co pije Japonia?
Dlaczego gyokuro uważane jest za najwybitniejszą z japońskich herbat?

Barwy herbaty – zieleń
Czym jest i jaka jest herbata zielona?

Metody parzenia

Styl japoński:

waga    5g/250ml wody

temp   60°C

czas    I parzenie: 60 sek / II parzenie: 15 sek / III parzenie: 60 sek

Styl europejski:

waga    4g/250ml wody

temp   60°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Styl ceremonialny:

waga    5g/30ml wody 

temp  I parzenie: 60°C / II parzenie: 70°C / III parzenie: 80°C

czas    I parzenie: 2 minuty / II parzenie: 0 s / III parzenie: 3 minuty 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „GYOKURO GOKOU”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.