Opis
Oszałamiająca pozycja w naszym herbacianym menu! Bardzo wysokiej jakości gyokuro z certyfikowanych upraw pana Ookawa z prefektury Kyoto, czyli ojczyzny najlepszych japońskich herbat.
Gyokuro to herbata o wyjątkowym, niemal ceremonialnym statusie, spożywana jedynie przy specjalnych okazjach. Jej proces produkcji różni się od senchy przede wszystkim tym, że na ostatnie 3-4 tygodnie przed zbiorami krzewy są stopniowo osłaniane wielkimi matami, ograniczając dostęp promieni słonecznych. W wyniku tego rośliny wytwarzają wzmożoną ilość kofeiny, aminokwasów i chlorofilu, co ma bezpośredni wpływ na charakter uzyskanego naparu.
W oferowanym przez nas gyokuro krzewy zostały osłonięte na trzy tygodnie, co nadało herbacie naturalnej słodyczy, a zastosowany kultywar Gokou zapewnił wyjątkowo podkręcony smak umami. Efektem tego połączenia jest herbata niesamowicie kompletna, uderzająca naraz potęgą różnych smaków, które doskonale ze sobą współgrają. Znajdziemy tu słodycz tropikalnych owoców, morską słoność, głębię długo gotowanego bulionu i soczystość świeżo skoszonej trawy.
Pomimo swojej wysokiej ceny to herbata naprawdę godna polecenia. Jesteśmy przekonani, że zadowoleni będą doświadczeni miłośnicy japońskich smaków, ale gorąco zachęcamy każdego z Was do spróbowania – wszak gyokuro to jedno z najbardziej osobliwych osiągnięć herbacianej sztuki i nie sposób przejść koło niego obojętnie.
Zbiór: wiosna 2023
Pochodzenie: Kyoto, Japonia
Kultywar: Gokou
Profil: groszek cukrowy, bulion, sól morska
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.