Opis
Oolongi typu Dan Cong to osobna, swoista kategoria chińskiej sztuki herbacianej, mająca swoje korzenie w regionie Gór Feniksa (Fenghuang Shan). Tak samo jak słynne skalne herbaty z gór Wuyi, dancongi są ciemnymi oolongami, czyli herbatami mocniej utlenianymi i palonymi. To stwierdzenie jest jednak dalekie od wyczerpania tematu, a charakterystyka dancongów to nieskończenie szeroki temat. Zainteresowanych kierujemy do naszych blogów.
Dancongi bardzo często mają w swojej nazwie człon „xiang”, czyli aromat. Stąd też nasze tłumaczenie Mi Lan Xiang, czyli Aromat Miodowej Orchidei. Orchidea jest kwiatem o bogatym, słodkim zapachu i taki też jest smak tej herbaty. Już zapach suchych liści niesie ze sobą skojarzenie słodko-kwaśnych owoców, ale i aromatów drzewnych i palonych. Przy odpowiednim zaparzeniu otrzymujemy zaś napar o ekstremalnie złożonym smaku, w którym zręcznie mieszają się nuty marakuji, brzoskwini, kwiatów i kory drzewnej. Zawsze wyczuwalna jest charakterystyczna dla dancongów cierpkość, która doskonale dopełnia całość doświadczenia.
Oferowany przez nas dancong to świetny przykład tego gatunku herbat. Pochodzi ze zbiorów wiosennych i ma wszystko to, czego można wymagać od udanej herbaty tego typu: przyjemną cierpkość, głęboki smak owoców, wyczuwalny aromat kwiatów i palonego drewna. Gorąco polecamy.
Zbiór: wiosna 2023
Pochodzenie: Guangdong, Chiny
Kultywar: Mi Lan Xiang
Profil: marakuja, miód akacjowy, kwiat orchidei
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.