Opis
Ręcznie wykonane shiboridashi, czyli tradycyjne naczynie do parzenia herbaty w japońskim stylu. Posiada dzióbek i pokrywkę, dzięki którym łatwo odzielić liście od naparu, pozwalając mu swobodnie się przelać, zatrzymując herbatę w środku.
To shiboridashi ma bardzo niezwykły, wysoki kształt gruszki, zwężający się w środku i rozchodzący ponownie na górze. Nadaje mu to eleganckiego, delikatnego charakteru. Ścianki są dosć cieńkie, naczynie w dotyku jest gładkie i przyjemne. Użyte szkliwo ma łagodny, piaskowy kolor, lekko lśniący, pięknie odbija padające na nie światło. Pokryte jest niespotykanie dużą ilością crakli, czyli siateczki dalikatnych naturalnych pęknieć podszkliwnych. Wraz z używaniem crackli pojawiać się będzie jeszcze więcej. Takie „pęknięcia” są bardzo cenione wśród chińskich ceramików, gwarantujemy też, że są w pełni bezpieczne i higieniczne.
Pojemność 110 ml.
Shiboridashi przelewa powolnym, delikatnym strumienem, przelanie całości zajmuje 11 sekund, co nie jest szybkim wynikiem, jednak taki nieśpieszny strumień również ma swoje zalety: pozwala zawiesić oko na czynności przelewania herbaty, daje dość czasu, by zdążyć zauważyć piękno tej czynności i nabrać apetytu na herbatę. Strumień jest stabilny i niezachwiany, a szczelina pomiedzy pokrywką a dzióbkiem jest tak mała, że nie przemkną przez nią nawet najdrobniejsze japońskie herbaty.
Uchwyt pokrywki jest niewielki, ale dzięki stożkowatemu kształtowi bardzo wygodny w trzymaniu, zarówno palcami jak i szczypcami. Szeroka nóżka sprawia, że naczynie stoi bardzo stabilnie, mimo wysokiego kształtu nie powinno się nigdy chwiać ani wywracać. To shiboridashi nadaje się do mycia w zmywarce, jako że jest w pełni szkliwione, to nie wpływa na smak herbaty.
Gorąco zachęcamy do obserwowania prac Marysi Graff na jej instagramie.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.