Opis
Shiboridashi jest to rodzaj gaiwana w japońskim stylu, czyli wygodne połączenie gaiwana z czajnikiem – jest to miseczka z pokrywką, która posiada również ząbkowany dzióbek, pozwalający wygodnie zaparzyć również najdrobniejsze herbaty japońskie.
Rany, to naczynie od razu przyciąga uwagę! Jego pokrywka jest zupełnie niezwykła, przypomina pomarszczoną skórę starożytnego dinozaura albo satelitarny widok na miasteczko zimą. Ten efekt został uzyskany dzięki użyciu podczas wypału specjalnych dodatków. Wypukła biel ma naprawdę intrygujący wygląd, a do tego jest bardzo satysfakcjonująca w dotyku. Jedna ze stron pokrywki przełamana została obszarem łagodnego brązu, który swoją geometryczną dokładnością nadaje całości przyjemnego kontrastu.
Podobnie zresztą reszta naczynia: ma bardzo eleganckie i schludne proporcje, klasyczny prosty urok. Uważam, że stanowi to świetne tło dla bardziej abstrakcyjnej pokrywki. Gdyby całe naczynie było kolorowe albo niesymetryczne, to mogłoby dziać się w nim za dużo, a dzięki subtelnej, cichej formie wszystko pasuje tu z idealnym wdziękiem.
Siedem precyzyjnie wyciętych rowków sprawia, że przelewa pięknym, mocnym strumieniem i nie zatyka się nawet przy parzeniu naprawdę malutkich liści.
Pojemność około 70 mililitrów, w sam raz dla jednej lub dwóch osób.
Wewnątrz korpus poszkliwiony jest na biało, co podkreśla piękno wsypanych do niego liści herbaty i pozwala dokładnie przyjrzeć się zarówno im jak i kolorowi naparu. Dzięki szkliwieniu shibo nie wpływa na smak herbaty i nadaje się do mycia w zmywarce.
Autor, Artur Rej, tworzy artystyczną ceramikę herbacianą w swoim warsztacie w Parku Krajobrazowym Doliny Bobru, organizuje tam również warsztaty ceramiczne. Styl jego ceramiki jest wyjątkowy, tworzone przez niego naczynia mają pogodne, głębokie kolory i przyjemne, obłe kształty.
Zachęcamy do obserwowania jego prac na Instagramie @rej.artur.ceramika












