Opis
Shiboridashi jest to rodzaj gaiwana w japońskim stylu, czyli wygodne połączenie gaiwana z czajnikiem – jest to miseczka z pokrywką, która posiada również ząbkowany dzióbek, pozwalający wygodnie zaparzyć również najdrobniejsze herbaty japońskie.
Wykonany ręcznie przez krakowską artystkę, Polę Słomkę. To naczynie jest kwintesencją jej stylu – ciemne, z pięknymi kremowymi przebarwieniami, które w połączeniu z szorstką barwą ciemnej gliny lśnią niczym złoto. Wypalane w tradycyjnym piecu na drewno.
Pojemność 120 ml, w sam raz dla trzech osób. Przelewa w mniej niż 2 sekundy.
Shibo wykonane jest z ziarnistej, ciemnej gliny, jednak wnętrze jest szkliwione, dzięki czemu nie wpływa na smak herbaty i nadaje się do wszystkich jej rodzajów. Ma przyjemnie zaokrąglony korpus, dzióbek złożony z trzech równych rowków, które gwarantują, że naczynie nie zatka nawet najdrobniejsza japońska herbata. Na pokrywce widoczne są kręgi typowe dla naczyń wykonanych ręcznie, na kole garncarskim.
Rancik jest wyraźnie zaznaczony i podwyższony, co ułatwia korzystanie z naczynia – pozwala to uniknąć przypadkowego rozlania przy napełnianiu naczynia wodą. Wnętrze szkliwione jest jasnym, kremowym kolorem, samo dno jest jasne, wyraźnie podkreślone, przypomina nieco zwierzęce oko.
Autorka, Pola Słomka, jest naszą wieloletnią przyjaciółką i świetną ekspertką — zarówno jeśli chodzi o ceramikę jak i samą herbatę. Charakterystyczne dla jej stylu są naczynia o delikatnych ściankach i łagodnych, pulchnych kształtach. Samodzielnie wykonuje swoje szkliwa, dzięki czemu mają one zupełnie wyjątkowe, naturalne barwy. Serdecznie zachęcamy do obserwowania jej prac na Instagramie.














