Opis
Pełmy zestaw do tradycyjnego parzenia herbaty. Składają się na niego dwie czarki, chahai (czyli „morze herbaty”, które służy do zlewania i dzielenia herbaty) oraz shiboridashi (proste naczynie do parzenia herbaty w japońskim stylu). Całość jest ręcznie wykonana na kole przez krakowską artystkę Annę Krężołek.
Ania jest nie tylko ceramikiem, ale też architektem, co ma swój wyraz w jej naczyniach. Zestaw jest świetnie przemyślany i precyzyjnie obliczony. W dodatku posiada niezwykłe ficzery! Całość składa się niczym matrioszka, co ułatwia transport, świetnie też mieści się w podróżnym woreczku komebukuro. Zupełnie unikatowym aspektem tego zestawu jest fakt, że pokrywka shiboridashi dokładnie pasuje również na czahaj, który także ma rowki ułatwiające oddzielanie liści od naparu. Oznacza to, że jeśli zechcemy ugościć większą grupę, możemy przemienić chahai w duże shiboridashi i zaparzyć dużą porcję herbaty!
Ten zestaw ma jasny, ciepły kolor, kremową biel z prześwitami beżowej gliny i z okazjonalnymi brązowymi plamkami na szkliwie. Widać na nich ślady po ręcznym toczeniu. Największe z naczyń, chahai, prezentuje się szczególnie pięknie, część powierzchni z lewej stronie jest łagodnie odsłonięta, pokazując teksturę gliny i jej czysty kolor, czyli głęboki beż z pięknymi, pomarańczowymi odcieniami. Mniejsze naczynie, shiboridashi, urozmaicone jest natomiast większą ilością brązowych plamek. Jedna z czarek nawiązuje do czystej bieli chahaia, a druga do radośniejszej plamistości shiboridashi. Całość składa się na interesujący efekt: zestaw jest różnorodny, ale świetnie do siebie dopasowany. Przede wszystkim jest doskonale schludny, stworzony aby podkreślać piękno liści i naparu herbaty.
Naczynia mają niezwykły, kamionkowy charakter. Są ciężkie, mocne i solidne, przelewają dużym, mocnym strumieniem. Dzięki grubym ścianom nie nagrzewają się i nie parzą dłoni. Sam nabyłem bliźniaczy zestaw do parzenia herbaty i uwielbiam go używać! Precyzyjność naczyń sprawia, że przygotowywanie herbaty jest bardzo schludne i wygodne.
Shiboridashi mieści 160 ml wody, czarki do 60 ml. Chahai (również zmieniony w shiboridashi) to 260 ml. Naczynia są uniwersalne, nadają się do wszystkich typów herbaty, są szkliwione, więc nie wpływają na smak naparu. Szczelina między pokrywką a ząbkowanym dzióbkiem jest ciasna, ale szeroka, co oznacza, że nawet najdrobniejsze japońskie herbaty nie będą wpadać do czarek, ale strumień wody jest szybki. Przelanie pełnego shiboridashi zajmuje mniej niż pięć sekund, co przy 160 ml wody uznaję za prędkość mistrzowską. Naczynia nadają się do mycia w zmywarce.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.