Matcha. Zielona herbata precyzyjnie mielona w proszek lżejszy niż dym. Esencja wiosny, czysty smak przyrody, japońska kultura w płynnej formie.
Zapraszamy na podwójne warsztaty ceramiczno-matchowe. Podczas pierwszej części spróbujemy w praktyczny sposób podejść do tej uduchowionej herbaty. Porozmawiamy o tym, czym matcha może być, jak może smakować, o tym, jak oceniać jej jakość i jak powstaje, czym różni się jedna od drugiej. I przede wszystkim: jak ją przyrządzić. Każdy i każda z Was przygotuje swoje matche samodzielnie, na kilka różnych sposobów. Pomiędzy głębokimi łykami herbaty znajdzie się miejsce na rozmowę o kulturze jej picia, o jej historii, oraz o tym, co składa się na pełną ceremonię jej przygotowania.
Podczas drugiej części odłożymy bambusowe miotełki i zanurzymy dłonie w glinie, aby stworzyć swój własny Matchawan. To tradycyjne japońskie naczynie do przygotowywania matchy, głęboka misa o płaskim dnie. Matchawan jest najsłynniejszym przedmiotem japońskiej sztuki ceramicznej, pozwala na ogromną swobodę twórczą i wyraz własnej osobowości. Użyjemy techniki Kurinuki, aby z bloku gliny wydrążyć idealne (lub celowo nieidealne, zgodnie z filozofią wabi-sabi) miseczki, które później, po wypale, zabierzecie do swoich domów.
Zapisy i więcej szczegółów Tutaj!