Matcha. Zielona herbata precyzyjnie mielona w pył lżejszy niż dym. Esencja wiosny, czysty smak przyrody, japońska kultura w płynnej formie.
Spróbujmy w praktyczny sposób podejść do tej uduchowionej herbaty, wspominając oczywiście o jej historii i kulturze jej picia, ale koncentrując się na tym, czym matcha może być, jak może smakować, jak oceniać jej jakość, jak powstaje, czym różni się jedna od drugiej.
Do matchy należy podchodzić z powagą, w jej przygotowaniu trzeba uczestniczyć. Dlatego każdy z was przygotuje swoje matche samemu, na kilka różnych sposobów. Zrobimy koichę i usuchę, czyli tradycyjne formy matchy, ale nie będziemy się bać też współczesnych technik i rozwiązań.
Tym razem warsztaty będą nieco droższe – 70 zł – ponieważ będziemy pić najlepsze dostępne w Polsce matche. Przy stole znajdzie się miejsce dla czterech osób. Nie chcę nikogo straszyć, ale najlepiej nie przychodzić z pustym brzuchem. Taka ilość takiej herbaty wstrząsa ciałem i duszą.
Spotkajmy się 27 albo 28 stycznia od 14:00 do 16:00 w naszym pokoju herbacianym na Miodowej 26/1 w Krakowie.
Jeśli chcesz wziąć udział wyślij nam wiadomość na Facebooku, Instagramie lub na adres mailowy antoni@teasome.pl
Do zobaczenia!