Opis
Gaiwan, czyli „kubek z pokrywką” to jedno z najbardziej tradycyjnych naczyń do parzenia herbaty. Więcej dowiedz się tutaj.
To naczynie zostało wykonane ręcznie, na kole, przez polskiego artystę Artura Reja, jest unikalne i niepowtarzalne. Składa się z dwóch warstw kolorystycznych, zasadniczy korpus poszkliwiony jest charakterystyczną dla tego artysty pastelową pistacjową zielenią, wchodzącą też w krystaliczne morskie barwy w okolicach rantu oraz na środku zewnętrznej ściany. Małe brązowe ciapki, również typowe dla dzieł Artura Reja, dodają naczyniu interesujących kontrastów. Pokrywka oraz podstawka mają natomiast głęboką, czarną barwę ze nielicznymi srebrzystymi plamkami. U spodu naczynie oznakowane jest sygnaturą artysty.
Gaiwan świetnie leży w dłoni, uchwyt pokrywki ma interesujący stożkowy kształt, łatwo go chwycić zarówno szczypcami jak i palcami, bez ryzyka poparzenia. Pokrywka solidnie leży na korpusie, można obrócić ją w celu przelania naparu bez unoszenia wieczka i dodatkowego układania pozycji. Gaiwan przelewa napar solidnym, szybkim strumieniem.
Pojemność równo 100 ml, w sam raz dla dwóch lub trzech osób.
Gaiwan w całości pokryty jest szkliwem, dzięki czemu nie wpływa na smak herbaty i nadaje się do mycia w zmywarce.
To naczynie świetnie pasuje do pozostałych dzieł tego samego artysty, takich jak ta czarka.
Autor, Artur Rej, tworzy artystyczną ceramikę herbacianą w swoim warsztacie w Parku Krajobrazowym Doliny Bobru, organizuje tam również warsztaty ceramiczne. Styl jego ceramiki jest wyjątkowy, tworzone przez niego naczynia mają pogodne, głębokie kolory i przyjemne, obłe kształty.
Zachęcamy do obserwowania jego prac na Instagramie @rej.artur.ceramika











