Opis
Amber Heart to fermentowana herbata pu-erh shu (dojrzała, ripe), w której typową ziemistość dopełnia niezwykła słodycz. Napar jest gładki i rozgrzewający, można odnaleźć w nim ciepłe smaki drewna i przypraw korzennych. W przeciwieństwie do „surowych” puerów sheng, pu-erh shu pozbawiony jest goryczy i nie drażni brzucha.
Nazwę Bursztynowe Serce nadaliśmy ze względu na ciemnozłocisty kolor naparu oraz niezwykłą formę liści, malutkie bryłki o kształcie serca. Ten rodzaj herbaty w Chinach nazywa się Lao Cha Tou.
Podczas produkcji puera shu liście usypuje się stosy, które następnie spryskiwane są wodą, aby zapewnić dodatkową wilgoć, która przyspiesza proces fermentacji. Lao Cha Tou to herbata z samego spodu tych stosów, fermentująca w największej wilgoci. Spływają tam najintensywniejsze smaki oraz cukry z całej partii herbaty, dzięki czemu te bryłki są wyraźnie słodsze od typowego puera shu.
Amber Heart to dolna część partii naszego Ancient Ripe Pu-erh. Powstaje z gushu, czyli starych, co najmniej stuletnich drzew. Zachęcamy do porównania obu tych herbat! Mimo że to liście z tych samych drzew, to wyraźnie różnią się charakterem.
Zbiór: 2023
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: mokra ziemia, cukier, drewno
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.