Darmowa dostawa od 150zł

HOJICHA MOCHI „BROWNIE”

Już od dawna planowałam pokombinować coś ze sproszkowaną hojichą i kleistą mąką ryżową, która pozostała po robieniu kimchi. Nie wiedzieć czemu, robienie mochi zawsze wydawało mi się czasochłonne i nie ukrywam, że trochę mnie to odstraszało. Aż pewnego razu pomyślałam, że spróbuję pójść nieco na skróty i wynaleźć przepis łatwy, szybki, ale równie pyszny jak tradycyjne mochi. Modyfikacją jest to, że z mojego ciasta mochi nie formuje kulek, tylko całą masę wylewam prosto na formę do pieczenia. Dzięki temu, jest też efekt „brownie” :). Zachęcam do eksperymentu!

Hojicha mochi „brownie”

Składniki:

120g mąki z kleistego ryżu (nie może być zwykła ryżowa)

2/3 szkl erytrytolu

łyżeczka proszku do pieczenia

2 czubate łyżki sproszkowanej herbaty Hojicha

1 jajko

250 ml mleczka kokosowego z puszki

Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C
  2. Przygotuj formę o wymiarach 20×20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia i sól.
  4. Przesiej hojiche przez małe sitko i dodaj do miski. Połącz ze sobą.
  5. W mniejszej misce, połącz jajko i mleczko kokosowe.
  6. Dodaj mokre składniki do suchych, mieszaj, aż do uzyskania efektu gładkiego ciasta (nie może być grudek).
  7. Wylej masę na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia. Możesz lekko nią uderzyć o blat kuchenny, żeby pozbyć się napowietrzenia.
  8. Piecz ok 40-45 minut.
  9. Po upieczeniu wystudź i ciesz się smakiem super mochi! 🙂

UWAGI:

W przepisie zamiast erytrytolu można oczywiście zastosować klasycznie biały cukier. Wtedy należy go dodać w ilości 1/3 szklanki.

Co do mąki – mąka ryżowa kleista jest tutaj głównym i niezbędnym składnikiem i nie można jej zamienić na zwykłą mąkę ryżową – nie uzyskamy wtedy pożądanego efektu „ciągnącego się” mochi

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0