Darmowa dostawa od 150 zł

JAK PRZYGOTOWAĆ MATCHĘ?

Czym jest matcha?

Matcha to absolutnie wyjątkowa forma zielonej herbaty: liść misternie mielony w mikroskopijny proszek, siedmiokrotnie drobniejszy od szerokości ludzkiego włosa, lżejszy od dymu. Jej przygotowanie w niczym nie przypomina parzenia innych herbat — to nie zalewanie liści i oddzielenie ich od naparu, a spajanie wody i samej herbaty w jedność. Używa się w tym celu chasena, bambusowej miotełki, którego ruchy wpychają cząsteczki herbaty pomiędzy cząsteczki wody.
W tym artykule skupimy się na klasycznej, lżejszej matchy usucha. Druga metoda przygotowania matchy, koicha, polega na użyciu dwukrotnie większej ilości herbaty i dwukrotnie mniejszej ilości wody. Takiej matchy nie ubija się szybkim ruchami, a powoli miesza, wcierając herbatę w wodę, aż do powstania gęstej masy o konsystencji farby.

Czym przygotować matchę?

Niektórzy widzą wielką wartość w używaniu tradycyjnych narzędzi, kształtów, które towarzyszą herbacie od wieków. Po części to dzięki nim przygotowanie matchy staje się ceremonią, chwilą wytchnienia od pędzącej pstrokatej codzienności pełnej cyfr i plastiku. Bambus, drewno i prostota pozwalają wrócić do miejsca, z którego się wywodzimy, do powolnej wolności i skupienia. Ostatecznie jednak do przygotowania dobrej matchy potrzebna jest jedynie miotełka (chasen) oraz miska (matchawan), pozostałe akcesoria, chociaż funkcjonalne, sens mają przede wszystkim ceremonialny i estetyczny. Poznaj je wszystkie tutaj.

Jak przygotować matchę?

Wsyp do miski około dwa gramy matchy, zalej je przestudzoną wodą i rozetrzyj miotełką.

I tyle?

Tyle, jeśli chodzi o część praktyczną. Tyle wystarcza, by zrobić dobrą herbatę. Szukasz doskonałości?
Usiądź i poświęć chwilę na obejrzenie zebranych akcesoriów. Weź głęboki oddech. Wyprostuj palce. Przelej gorącą wodę do matchawana, rozgrzej przy tym chasen, dzięki czemu nabierze on większej sprężystości. Przelej wodę na bok, studząc ją i robiąc miejsce w chawanie. Możesz przetrzeć go chakinem, to symboliczny ukłon w stronę idei czystości. Otwierając puszkę naciesz się drobinkami herbaty uciekającymi w powietrze. Zanurz chashaku w matchy i przenieś ją do miski, powtórz to ponownie. Po każdym ruchu możesz uderzyć łyżeczką o brzeg chawanu, strzepując z niej ostatnie drobiny. Przelej wodę znów do miski. Chwyć chasen, przesuń go nad chawan i odczekaj trzy sekundy, budując napięcie. Do tej pory wszystkie ruchy były powolne i proste; ubijanie matchy będzie nagłą eksplozją, szokującym gwałtem na ciszy. Przejdą cię ciarki.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.