DARMOWA DOSTAWA OD 150 PLN

GOLDEN MONKEY

Golden Monkey (Jin Hou) to wysokiej jakości czarna herbata o wybitnie kakaowo-przyprawowym smaku.

50,00 175,00 

SKU goldmonkey Kategorie ,

Opis

Golden Monkey (Jin Hou) to jedna z najpopularniejszych herbat czerwonych (czarnych) w prowincji Fujian. Drobne, mocno zwinięte listki o wyraźnych złotych przebłyskach wskazują na wczesny, wiosenny zbiór młodziutkich pączków z jednym liściem. Przekłada się to oczywiście na jakość naparu – dopiero świeża, wiosenna Złota Małpa pokazuje swoją prawdziwą naturę. Składa się na nią potężna kakaowość, korzenne nuty pieprzowo-muszkatołowe i niesamowita wydajność jednej porcji liści.

Być może zastanawiacie się, dlaczego właściwie garść liści nazwano złotą małpą? Sekret tkwi – jak zwykle – w połączeniu chińskiej wyobraźni i wyglądu herbaty. Drobne, giętkie, czarnozłote listki pokryte gęstym meszkiem mogą nieco przypominać małe futrzaste zwierzątka. Jeśli zaintrygowała Was ta nazwa, to zdecydowanie polecamy pójść o krok dalej i spróbować Golden Monkey w wyjątkowej jakości.


 

Zbiór: wiosna 2024

Pochodzenie: Fujian, Chiny

Kultywar: Jin Guan Yin

Profil: kakao, miód gryczany, gałka muszkatołowa

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Kolor

Czerwona/Czarna

Kraj pochodzenia

Chiny

Waga

50g, 250g

Nasze wrażenia

   Szymon

Jakie to pyszne… Jest tu wszystko, co uwielbiam w czerwonych herbatach.

Metody parzenia

Styl gongfu:

waga    5g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe

Styl europejski:

waga    5g/250ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Barwy herbaty – czerwień
Czym jest hongcha, czerwona herbata? Jak ją parzyć, jaki ma charakter?

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „GOLDEN MONKEY”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.