Opis
Ya Bao, czyli „dzikie” pączki herbacianych drzew pochodzą z Yunnanu, ojczyzny herbaty pu-erh. Często zresztą można je spotkać pod nazwą „biały pu-erh”. Jednak nie tylko tutaj kryje się wyjątkowość tej herbaty. To jej wygląd sugeruje nam, że jest to rzeczywiście herbata jedyna w swoim rodzaju.
Przede wszystkim, Ya Bao składa się z pączków spoczynkowych zbieranych na samym początku kalendarzowego roku, po yunnańskiej zimie. Pączki te są mocno zbudowane i pełne rześkiego, żywiczno-sosnowego aromatu i w przyszłości wyrosły by z nich nie listki, lecz młode gałęzie! Ich wygląd to prawdziwy zwiastun wiosny, niczym pierwsze marcowe bazie w Polsce.
Właściwie ciężko powiedzieć o tej herbacie cokolwiek zwyczajnego. Jej historia i wygląd są zupełnie odmienne od wszystkich innych herbat, podobnie jest zresztą z jej smakiem. Jej nieskończenie łagodny, słodki smak kojarzy się z aromatem żywicy, chmielu czy sosny, przegryziony delikatną owocowością moreli lub brzoskwini. Napar nigdy nie stanie się gorzki, nawet po kilku godzinach we wrzątku, za to pączki zalane na noc zimną wodą odwdzięczą się wyśmienitym cold brew.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: brzoskwinia, żywica, sosnowe igły
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.