Opis
Najszlachetniejsza z japońskich herbat! Gyokuro opisuje się czasem jako „liściastą matchę”, ponieważ, tak samo jak matcha, rośnie w ciemności. Na trzy tygodnie przed zbiorem plantację herbaty przykrywa się tradycyjnymi matami jikagise. Każdego dnia dodaje się kolejne warstwy, by pod koniec odciąć aż 94% promieni słonecznych. W wyniku tego rośliny wytwarzają wzmożoną ilość kofeiny, aminokwasów i chlorofilu, co ma bezpośredni wpływ na charakter naparu. Liście są też mniejsze, ale przez to też znacznie bogatsze.
Gyokuro ma odurzająco morski smak, przepiękny jaskrawy kolor, obłędny aromat zielonych warzyw i siłę bulionu. Jest słodkie, gęste i leciutko słone. To ucieleśnienie wszystkich ideałów japońskiej herbaty, potężna pozycja o niemal ceremonialnym statusie.
Użyty w tym wypadku kultywar Saemidori oznacza „czystą zieleń”, ale nazywane jest częściej „naturalnym gyokuro”. Przez lata eksperymentowaliśmy z innymi szczepami, jednak Saemidori po prostu nie ma sobie równych! Daje herbacie najwięcej bogactwa i obfitości aromatów.
Nazwy pozostałych japońskich herbat po przetłumaczeniu okazują się bardzo pragmatyczne. Na przykład: herbata łodyżkowa, herbata zwijana, herbata prażona albo herbata mielona. „Gyokuro” oznacza natomiast „szmaragdowe krople rosy”. To herbata tak wyjątkowa, że zdołała poruszyć praktyczne serca Japończyków, tak cenna, że pije się ją do ostatniej kropli.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Kagoshima, Japonia
Kultywar: Saemidori
Profil: groszek cukrowy, bulion, sól morska
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.