DARMOWA DOSTAWA OD 150 PLN

GYOKURO SAEMIDORI

Najszlachetniejsza z japońskich herbat! Gyokuro ma odurzająco morski smak, przepiękny jaskrawy kolor, obłędny aromat zielonych warzyw i siłę bulionu.

75,00 

SKU gyokuro Kategorie ,

Opis

Najszlachetniejsza z japońskich herbat! Gyokuro opisuje się czasem jako „liściastą matchę”, ponieważ, tak samo jak matcha, rośnie w ciemności. Na trzy tygodnie przed zbiorem plantację herbaty przykrywa się tradycyjnymi matami jikagise. Każdego dnia dodaje się kolejne warstwy, by pod koniec odciąć aż 94% promieni słonecznych. W wyniku tego rośliny wytwarzają wzmożoną ilość kofeiny, aminokwasów i chlorofilu, co ma bezpośredni wpływ na charakter naparu. Liście są też mniejsze, ale przez to też znacznie bogatsze.

Gyokuro ma odurzająco morski smak, przepiękny jaskrawy kolor, obłędny aromat zielonych warzyw i siłę bulionu. Jest słodkie, gęste i leciutko słone. To ucieleśnienie wszystkich ideałów japońskiej herbaty, potężna pozycja o niemal ceremonialnym statusie.

Użyty w tym wypadku kultywar Saemidori oznacza „czystą zieleń”, ale nazywane jest częściej „naturalnym gyokuro”. Przez lata eksperymentowaliśmy z innymi szczepami, jednak Saemidori po prostu nie ma sobie równych! Daje herbacie najwięcej bogactwa i obfitości aromatów.

Nazwy pozostałych japońskich herbat po przetłumaczeniu okazują się bardzo pragmatyczne. Na przykład: herbata łodyżkowa, herbata zwijana, herbata prażona albo herbata mielona. „Gyokuro” oznacza natomiast „szmaragdowe krople rosy”. To herbata tak wyjątkowa, że zdołała poruszyć praktyczne serca Japończyków, tak cenna, że pije się ją do ostatniej kropli.


 

Zbiór: wiosna 2024

Pochodzenie: Kagoshima, Japonia

Kultywar: Saemidori

Profil: groszek cukrowy, bulion, sól morska

Informacje dodatkowe

Kolor

Zielona

Kraj pochodzenia

Japonia

Waga

50g

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Gyokuro – co pije Japonia?
Dlaczego gyokuro uważane jest za najwybitniejszą z japońskich herbat?

Barwy herbaty – zieleń
Czym jest i jaka jest herbata zielona?

Metody parzenia

Styl japoński:

waga    5g/250ml wody

temp   60°C

czas    I parzenie: 60 sek / II parzenie: 15 sek / III parzenie: 60 sek

Styl europejski:

waga    4g/250ml wody

temp   60°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Styl ceremonialny:

waga    5g/30ml wody

temp  I parzenie: 60°C / II parzenie: 70°C / III parzenie: 80°C

czas    I parzenie: 2 minuty / II parzenie: 0 s / III parzenie: 3 minuty

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „GYOKURO SAEMIDORI”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.