Darmowa dostawa od 150zł

GENMAICHA YAMABUKI

Japońska zielona herbata z prażonym ryżem, czyli klasyka japońskich restauracji.

35,00 120,00 

Opis

Genmaicha to popularna w Japonii zielona herbata zmieszana z prażonym ryżem w proporcji pół na pół. Świetnie sprawdza się jako codzienna herbata, a Japończycy często popijają ją po obfitych posiłkach. Japoński prażony ryż z Hokkaido świetnie uzupełnia klasyczną senchę, nadając naparowi ciężkości i charakteru.

Chwila, chwila… senchę? No właśnie. Najczęściej spotykana genmaicha to jednak połączenie ryżu i banchy (herbaty drugiego zbioru), w dodatku zazwyczaj niezbyt wysokiej jakości. W tym jednak przypadku mamy do czynienia z naszą Senchą Yamabuki, czyli świeżą herbatą z pierwszego zbioru. Dzięki temu herbata ta jest prawdziwym wyjątkiem na polskim rynku – ryż nie maskuje słabej jakości liści, a raczej wzbogaca je o palone, zbożowe nuty. Całokształt jest niesamowicie satysfakcjonujący – szczerze polecamy!


 

Zbiór: wiosna 2024

Pochodzenie: Kagoshima (herbata), Hokkaido (ryż), Japonia

Kultywar: Yabukita/Asanoka

Profil: popcorn, zielone warzywa, ryż

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Origin

Japonia

Kolor

Zielona

Metody parzenia

Styl europejski:

waga    5g/250ml wody

temp   80°C

czas    I parzenie: 1,5 min / II parzenie: 2 min / III parzenie: 4 min

Styl japoński (polecany przez producenta!):

waga    4g/100ml wody

temp   90-95°C

czas    I parzenie: 40 s / II parzenie: 5 s (czyli przelać od razu)

Profile herbaty

Dowiedz się więcej!

Bancha, genmaicha – co pije Japonia?
Dowiedz się nieco więcej o prostszych, „stołownych” herbatach japońskich.

Barwy herbaty – zieleń
Czym jest i jaka jest herbata zielona?

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „GENMAICHA YAMABUKI”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0