Opis
Tajwański Hong Shui, czyli Czerwona Woda, stoi na pograniczu dwóch światów. To herbata utleniana tak mocno, że mogłaby uchodzić za czarną, jednak produkowana i zwijana z misternością właściwą oolongom. W rezultacie czerpie ona z obu światów wszystko co najlepsze: ma w sobie zarówno miodową słodycz i głębię herbaty czarnej, jak i lekką, szlachetną teksturę właściwą oolongom.
To prawdopodobnie najprzyjaźniejszy z oolongow w naszej ofercie! Jest przyjemny i prosty w smaku, bardzo, bardzo słodki, a przy tym łatwy w parzeniu. Jak każdy oolong jest też wytrzymały, liście można zalewać wiele razy. Wyjątkowo wysokie prażenie dodaje tej herbacie ciepłego, rozgrzewającego charakteru.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Bagua, Tajwan
Kultywar: Si Ji Chun
Profil: cynamon, rodzynki, palony cukier
Nasze wrażenia
Antoni
Są takie herbaty, na które ochotę się ma zawsze, bez względu na pogodę, na nastrój, na osobowość. Są takie, ale innej niż Hong Shui wymienić nie umiem.
Metody parzenia
Styl europejski:
5g/250ml wody
95°C
I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min
Styl gongfu:
6g/100ml wody
95°C
I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe
Wysoka szklanka:
1g/100ml wody
95°C
I parzenie: obserwować piękny taniec liści i czekać aż same opadną na dno, a następnie wypić 2/3 objętości szklanki / II parzenie: uzupełnić pozostałe 1/3 naparu z liśćmi świeżym wrzątkiem
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – ciemny oolong
Ciemne oolongi to jedne z najbardziej niezwykłych i złożonych herbat.
Dowiedz się o nich więcej!
