Darmowa dostawa od 150zł

RUBY #18

Ruby #18 to herbata, którą ciężko porównać do jakiejkolwiek innej. Znana też jako herbata rubinowa, zachwyca unikalnym sosnowo-kamforowym aromatem.

75,00 270,00 

Opis

Za tajemniczą nazwą Ruby #18 kryje się wynaleziony w 1999 roku tajwański kultywar Hong Yu („czerwony jadeit” lub właśnie rubin), któremu tajwańska Stacja Badań i Rozwoju Herbaty TRES nadała numer 18. Z tych właśnie krzewów produkuje się niezmiernie osobliwą herbatę czarną, którą mamy przyjemność Wam zaprezentować.

Ruby #18 to herbata, którą ciężko porównać do jakiejkolwiek innej. Otwarte opakowanie wita nas niepowtarzalnym mentolowym aromatem kamfory i lasu iglastego, a napar o głębokiej rubinowej barwie dorzuca do tej mieszanki słodycz dojrzałych owoców i nieco cięższą korzenną nutę. Całość doświadczenia jest intensywna i pomimo tak wielu lekkich, eterycznych aromatów, Ruby ma w sobie wyraźne cechy mocnych, czarnych herbat rodem z Assamu. To zresztą nie przypadek – w okolicy Sun Moon Lake, wokół którego produkuje się większość tajwańskich czarnych herbat, na początku XX wieku powstały pierwsze uprawy z użyciem importowanych z Birmy krzewów Camellia Assamica.

Herbata rubinowa to krzyżówka wspomnianej Camellia Assamica z lokalną odmianą natywną dla Tajwanu – Camellia Formosensis. Oprócz wyjątkowego smaku interesująca jest też barwa liści o wyraźnie fioletowych refleksach. Szczególnie widoczne jest to w liściach herbaty białej White Ruby, również dostępnej w naszym sklepie.


 

Zbiór: wiosna 2024

Pochodzenie: Nantou, Tajwan

Kultywar: Hong Yu #18

Profil: sosna, kamfora, dojrzała pigwa

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Origin

Tajwan

Kolor

Czerwona/Czarna

Waga

50g, 250g

Profil herbaty

Metody parzenia

Styl europejski:

waga    4g/250ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Styl gongfu:

waga    5g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe

Dowiedz się więcej!

Barwy herbaty – czerwień
Czym jest hongcha, czerwona herbata? Jak ją parzyć, jaki ma charakter?

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „RUBY #18”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0