Opis
Shiboridashi jest to rodzaj gaiwana w japońskim stylu, czyli wygodne połączenie gaiwana z czajnikiem – jest to miseczka z pokrywką, która posiada również ząbkowany dzióbek, pozwalający wygodnie zaparzyć również najdrobniejsze herbaty japońskie.
Wykonany ręcznie przez krakowską artystkę, Polę Słomkę. To naczynie absolutnie nas zachwyciło – niebanalne kolory i miły, pękaty kształt dają wyjątkowy, przyjazny efekt. Zostało wypalone w klasycznym piecu elektrycznym, z jasnej kremowej gliny.
Pojemność 180 ml, wystarczające nawet dla pięciu osób.
To shibo ma okrągły, łagodny kształt, przypominający nieco baryłkę na miód. Jego najbardziej charakterystyczną cechą jest bez wątpienia unikalne szkliwo, wykonane własnoręcznie przez artystkę, kolory które trudno zakwalifikować, pląsające między różem a pomarańczem. Spod niego wyłania się delikatny, jasny beż, a dodatkowego kontrastu dodają malutkie ciemne kropki, pokrywające zarówno wnętrze, jak i zewnętrzną część naczynia.
Nóżka jest wyjątkowo wąska, podobnie uchwyt pokrywki, co uzupełnia krągłość naczynią odrobiną lekkości. Spód naczynia oznaczony jest sygnaturą artystki.
Naczynie jest w pełni szkliwione, co oznacza, iż nadaje się do mycia w zmywarce i nie wpływa na smak naparu, nadaje się do wszystkich rodzajów herbaty.
To naczynie idealnie pasuje do zestawu z tymi czarkami – nie tylko pięknie razem wyglądają, dopasowane również są pod względem pojemności. Szkoda byłoby tę rodzinę rozdzielać, dlatego zachęcamy do nabycia całej kolekcji!
Autorka, Pola Słomka, jest naszą wieloletnią przyjaciółką i świetną ekspertką — zarówno jeśli chodzi o ceramikę jak i samą herbatę. Charakterystyczne dla jej stylu są naczynia o delikatnych ściankach i łagodnych, pulchnych kształtach. Samodzielnie wykonuje swoje szkliwa, dzięki czemu mają one zupełnie wyjątkowe, naturalne barwy. Serdecznie zachęcamy do obserwowania jej prac na Instagramie.














