Opis
White Peony (Bai Mu Dan) to tradycyjna biała herbata z chińskiej prowincji Fujian. Można powiedzieć, że to starsza siostra Silver Needle – srebrne igły to samodzielne pąki herbaciane, a biała piwonia to pąk wraz z liściem (lub dwoma, jeśli mamy do czynienia z herbatą niższej jakości). Co to dla nas oznacza? Przede wszystkim bardziej dojrzały, pełniejszy smak, obfitujący w nuty drzewne i miodowe, o dużo pełniejszym body.
Nasza biała herbata White Peony to wyjątkowo młode pąki i listki, jeszcze pokryte bogatym srebrzystym mchem. Nadaje on kwiatowo-ziołowo-drzewnemu naparowi przyjemnej słodyczy. Pochodzi z prawdziwej ojczyzny tej herbaty, czyli północnego Fujianu – to nie żadne eksperymenty, a prawdziwa klasyka. Każdy znajomy miłośnik Białej Piwonii, z którym dzieliliśmy się tą herbatą, był wniebowzięty. A my nie mamy nic więcej do dodania – to najlepszy Bai Mu Dan jakiego mieliśmy okazję spróbować. Spróbujcie i wy!
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Fujian, Chiny
Kultywar: Fuding Da Bai
Profil: żywica, zioła prowansalskie, zielone jabłko
Nasze wrażenia
Szymon
Nic tak nie pachnie jak świeży Bai Mu Dan.
Antoni
Mówi się, że dobrego baimudana rozpoznaje się po obecności trzech kolorów: zieleni, bieli i brązu. Powiem wam, jak rozpoznać jeszcze lepszego baimudana: po tym, że brązowych liści nie ma prawie wcale, zamiast tego na trzy kolory składa się intensywna, ciemna zieleń najmłodszych listków, jasna zieleń tych dojrzałych i obowiązkowa biel pączków oraz gęstych herbacianych włosków.
Przed wypiciem dokładnie obejrzyj liście, mało która herbata jest tak piękna. To najświeższy, najbardziej zielony baimudan, jakiego widziałem w życiu.
Metody parzenia
Styl gongfu:
4g/100ml wody
95°C
I parzenie: 20 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 15 s / IV parzenie: 20 s / każde kolejne nieco dłuższe
Styl europejski:
5g/250ml wody
95°C
I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min
Wysoka szklanka:
1g/100ml wody
95°C
I parzenie: obserwować piękny taniec liści i czekać aż same opadną na dno, a następnie wypić 2/3 objętości szklanki / II parzenie: uzupełnić pozostałe 1/3 naparu z liśćmi świeżym wrzątkiem
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – biel
Czym jest i jaka jest herbata biała?
Poznaj jej delikatny charakter.
Rodzaje herbat białych
Dowiedz się więcej o tym oraz o pozostałych rodzajach herbaty białej!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.