Darmowa dostawa od 150zł

WHITE PEONY PREMIUM

Klasyczna biała herbata z prowincji Fujian pokryta słodkim, śnieżnobiałym meszkiem.

35,00 

Opis

White Peony (Bai Mu Dan) to tradycyjna biała herbata z chińskiej prowincji Fujian. Można powiedzieć, że to starsza siostra Silver Needle – srebrne igły to samodzielne pąki herbaciane, a biała piwonia to pąk wraz z liściem (lub dwoma, jeśli mamy do czynienia z herbatą niższej jakości). Co to dla nas oznacza? Przede wszystkim bardziej dojrzały, pełniejszy smak, obfitujący w nuty drzewne i miodowe, o dużo pełniejszym body.

Nasza biała herbata White Peony to wyjątkowo młode pąki i listki, jeszcze pokryte bogatym srebrzystym mchem. Nadaje on kwiatowo-ziołowo-drzewnemu naparowi przyjemnej słodyczy. Pochodzi z prawdziwej ojczyzny tej herbaty, czyli północnego Fujianu – to nie żadne eksperymenty, a prawdziwa klasyka. Każdy znajomy miłośnik Białej Piwonii, z którym dzieliliśmy się tą herbatą, był wniebowzięty. A my nie mamy nic więcej do dodania – to najlepszy Bai Mu Dan jakiego mieliśmy okazję spróbować. Spróbujcie i wy!


 

Zbiór: wiosna 2024

Pochodzenie: Fujian, Chiny

Kultywar: Fuding Da Bai

Profil: żywica, zioła prowansalskie, zielone jabłko

Informacje dodatkowe

Origin

Chiny

Kolor

Biała

Waga

25g

Nasze wrażenia

   Szymon

Nic tak nie pachnie jak świeży Bai Mu Dan.

 

   Antoni

Mówi się, że dobrego baimudana rozpoznaje się po obecności trzech kolorów: zieleni, bieli i brązu. Powiem wam, jak rozpoznać jeszcze lepszego baimudana: po tym, że brązowych liści nie ma prawie wcale, zamiast tego na trzy kolory składa się intensywna, ciemna zieleń najmłodszych listków, jasna zieleń tych dojrzałych i obowiązkowa biel pączków oraz gęstych herbacianych włosków.

Przed wypiciem dokładnie obejrzyj liście, mało która herbata jest tak piękna. To najświeższy, najbardziej zielony baimudan, jakiego widziałem w życiu.

Metody parzenia

Styl gongfu:

waga    4g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 20 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 15 s / IV parzenie: 20 s / każde kolejne nieco dłuższe

Styl europejski:

waga    5g/250ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Wysoka szklanka:

waga    1g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: obserwować piękny taniec liści i czekać aż same opadną na dno, a następnie wypić 2/3 objętości szklanki / II parzenie: uzupełnić pozostałe 1/3 naparu z liśćmi świeżym wrzątkiem

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Barwy herbaty – biel
Czym jest i jaka jest herbata biała?
Poznaj jej delikatny charakter.

Rodzaje herbat białych
Dowiedz się więcej o tym oraz o pozostałych rodzajach herbaty białej!

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „WHITE PEONY PREMIUM”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0