Darmowa dostawa od 150zł

ROOIBOSOWE CIASTO MARCHEWKOWE

Popijąc cudowny, cieplutki napar rooibosa, szukałam w internecie przepisu na ciasto marchewkowe. Większość przepisów wydała mi się dość monotonna i jednakowa więc przyszedł czas aby wymyślić coś samemu. I tak oto powstał pomysł, aby połączyć rooiboska z marchewą! I voilà, zrobione!

Rooibosowe ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

¾ szkl oleju (u mnie ryżowy)

2 jajka

Szklanka cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Łyżeczka soli

2 ½ szkl mąki

Łyżeczka cynamonu

Łyżeczka imbiru

2 ⅓ szkl marchewki startej na małych oczkach

Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Skóra z 2 cytryn

Wyciśnięty sok z 2 cytryn

2 łyżki rooibosa

Składniki na polewę:

Pół szklanki cukru pudru

200g serka śmietankowego

Wykonanie:

  1. Na samym początku dodaj rooibosa do wyciśniętego soku z cytryny – niech się w ten sposób „zaparza” przez około pół godziny.
  2. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Przygotuj formę o wymiarach 20 cm x 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
  4. W średniej wielkości misce połącz olej, jajka i cukier.
  5. W dużej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir. Następnie dodaj startą marchewkę i wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Dodaj składniki mokre do suchych. Po ich połączeniu, dodaj orzechy, skórkę z cytryny i całą zawartość soku cytrynowego z rooibosem (nie trzeba przecedzać przez sitko, można na spokojnie dodać całe liście rooibosa) i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowaną formę.
  8. Piecz przez ok.godzinę, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź całkowicie.
  9. Przygotuj polewę: po prostu wymieszaj ze sobą cukier puder i serek śmietankowy 🙂 Tak błyskawicznie przygotowaną polewę rozetrzyj łyżką po wystudzonym cieście. 
  10. Schowaj ciasto do lodówki na parę godzin, a następnie rozkoszuj się pysznym rooibosowym marchewkowym! 🙂

UWAGI:

Jeśli chcecie poczuć mocniej rooibosa, polecam dodać 3 łyżki, zamiast dwóch.

Co do przypraw – ja akurat użyłam cynamonu i imbiru, ale doskonale sprawdzi się także kardamon, goździki czy niewielka ilość gałki muszkatołowej. Wykorzystajcie takie przyprawy, które lubicie 🙂

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0