Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny 🙂 Do wyrobienia ciasta użyłam miksera, natomiast blender ręczny również się tutaj sprawdzi. Zapraszam do pieczenia!
Ciastka maślane z matchą
Składniki:
-250g mąki
-2 pełne łyżki Matcha Keiki
-180g masła (w temp. pokojowej)
-120g cukru pudru
-szczypta soli
-2 duże żółtka
-50g białych czipsów czekoladowych lub pół tabliczki białej czekolady drobno posiekanej
Wykonanie:
- Wymieszaj mąkę z matchą.
- Do miski miksera dodaj masło i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodaj szczyptę soli.
- Dodaj cukier puder i 2 żółtka. Miksuj aż do połączenia się wszystkich składników.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę z matchą.
- Na końcu dodaj białe czipsy czekoladowe/czekoladę białą i miksuj przez ok. minutę do połączenia wszystkich składników.
- Zrobione ciasto uformuj w kulkę, podziel na dwie części i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Po godzinie czas zacząć lepić ciastka! 🙂 Można rozwałkować ciasto i wykrawać kółka (grubość nieco ponad 0,5 cm), można też po prostu zrobić je ręcznie. Wtedy należy oderwać kawałek ciasta i w dłoniach zrobić małą kulkę. Następnie spłaszczyć ją do odpowiednich rozmiarów i gotowe. Ja preferuje drugą metodę, gdyż jest może i mniej dokładna, ale i mniej czasu zajmuje 😉
- Ukształtowane ciastka wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 15 min.
- Upieczone ciastka wystudzić i zajadać!