Darmowa dostawa od 150zł

CIASTECZKA MAŚLANE Z MATCHĄ

Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny 🙂 Do wyrobienia ciasta użyłam miksera, natomiast blender ręczny również się tutaj sprawdzi. Zapraszam do pieczenia! 

Ciastka maślane z matchą

Składniki:

-250g mąki

-2 pełne łyżki Matcha Keiki

-180g masła (w temp. pokojowej)

-120g cukru pudru

-szczypta soli

-2 duże żółtka

-50g białych czipsów czekoladowych lub pół tabliczki białej czekolady drobno posiekanej

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę z matchą.
  2. Do miski miksera dodaj masło i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodaj szczyptę soli.
  3. Dodaj cukier puder i 2 żółtka. Miksuj aż do połączenia się wszystkich składników.
  4. Następnie stopniowo dodawaj mąkę z matchą. 
  5. Na końcu dodaj białe czipsy czekoladowe/czekoladę białą i miksuj przez ok. minutę do połączenia wszystkich składników.
  6. Zrobione ciasto uformuj w kulkę, podziel na dwie części i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 st i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Po godzinie czas zacząć lepić ciastka! 🙂 Można rozwałkować ciasto i wykrawać kółka (grubość nieco ponad 0,5 cm), można też po prostu zrobić je ręcznie. Wtedy należy oderwać kawałek ciasta i w dłoniach zrobić małą kulkę. Następnie spłaszczyć ją do odpowiednich rozmiarów i gotowe. Ja preferuje drugą metodę, gdyż jest może i mniej dokładna, ale i mniej czasu zajmuje 😉
  9. Ukształtowane ciastka wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 15 min. 
  10. Upieczone ciastka wystudzić i zajadać!
Twój koszyk
  • No products in the cart.
0