Urocze i smaczne ciasteczka z wróżbą w środku, formowane przy pomocy czarki. Dodatek herbaty dodaje im smaku i koloru. To bardzo łatwy i szybki przepis, który wymaga jednak dobrej organizacji. Wyciągnięte z pieca ciastka szybko twardnieją, a trzeba nadać im jeszcze właściwy kształt, dlatego zalecamy piec nie więcej niż cztery jednocześnie.
Składniki:
3 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki wody
80g mąki kukurydzianej lub zwykłej
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
1 łyżka Matcha Keiki lub Hojicha Powder
Wykonanie:
- Przygotuj wróżby na podłużnym, wąskim (max. 1cm) kawałku papieru – ciastka będą piekły się szybko, więc lepiej mieć je pod ręką
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Roztop masło w rondelku
- W dużej misce krótko ubij białka z cukrem, do powstania piany
- Do miski dodaj roztopione masło, wodę oraz herbatę i mieszaj, aż dobrze się ze sobą połączą
- Dodaj mąkę. Mieszaj delikatnie aż ciasto stanie się gładkie
- Nakładaj łyżkę na papier do pieczenia. Rozprowadź ją okrężnym ruchem, by powstał dysk o przekroju 10 cm. Opcjonalnie posyp krawędzie sezamem
- Powtórz aż uzyskasz cztery ciastka
- Umieść blachę w piekarniku, piecz aż brzegi zaczną brązowieć, około 7 minut
- Szybko uformuj ciastka w czarkach lub kubkach, poczekaj aż wystygną. Wskazówki poniżej!
Jak uformować ciastka:
- Po wyciągnięciu blachy z piekarnika szybko odwróć jedno z ciastek szpachelką. umieść wróżbę w środku
- Zegnij ciastko na pół
- Umieść ciastko na czarce lub na innym małym naczyniu
- Wepchnij je do środka, aby nadać mu kształt, jak na zdjęciach
- Powtórz z każdym ciastkiem. Ciastka w czarkach stwardnieją po pięciu minutach, w tym czasie możesz piec już następne!
Uwagi:
- Ciastka szybko twardnieją po wyciągnięciu z piekarnika, to dlatego lepiej nie piec więcej niż czterech jednocześnie! Nawet przy czterech trzeba działać szybko
- Jeśli nie wiesz skąd czerpać wróżby, sięgnij po mądrości Laozi lub Konfucjusza 🙂