Opis
Słynny oolong Da Hong Pao, czyli Wielka Czerwona Szata, to chińska herbata owiana wieloma tajemnicami… i często słabo zrozumiana. I nic dziwnego, bo ma naprawdę zagmatwaną historię. Oryginalne krzewy macierzyste tej herbaty to prawdopodobnie sześć najpilniej strzeżonych krzewów herbaty na całym świecie. Nie produkuje się już z nich herbaty, a dostępne wszędzie Da Hong Pao to najczęściej mieszanka różnych kultywarów skalnych herbat.
Oferowana przez nas Da Hong Pao pochodzi z gór Wuyi i wyprodukowana została z blendu różnych kultywarów. Chodzi o to, by możliwie najlepiej oddać smak oryginalnych skalnych herbat (yancha). To dobrej jakości herbata, zapraszająca do powolnego zgłębiania charakteru palonych oolongów. Nietrudno odszukać w niej tak bardzo pożądane nuty mineralne, jak i kakaowe czy owocowe. Warto mieć na uwadze, że Da Hong Pao wytrzymuje bardzo dużą ilość parzeń, więc jedną porcją liści można się cieszyć bardzo długo.
Zbiór: 2024
Pochodzenie: Fujian, Chiny
Kultywar: mixed
Profil: kakao, sól kamienna, owoc cherimoya
Nasze wrażenia
Jack
Solidna herbata – bardzo równa, ale rozwijająca się. Bogaty mineralny smak z lekko cytrusową nutą wychodzącą po trzecim parzeniu. Myślę, że spodoba się wielbicielom kawy.
Szymon
Jako wielki fan „skalniaków” z radością odkryłem, że tańsze Da Hong Pao też może smakować naprawdę wybornie. Dobrze oddaje charakter tego typu herbat – smak jest słodki, dojrzały i potężnie mineralny.
Antoni
Ten zbiór to wyjątkowo lekkie DHP. Przyzwyczaiłem się do brutalności w tego rodzaju herbatach; tutaj również da się wyciągnąć intensywną kwasowość i mocne prażenie, ale zachęcam do delikatniejszego traktowania tej herbaty, nieortodoksyjne, ale zgodnie z jej charakterem. Mineralność i orzechowość bardziej podobają mi się tu na drugim planie, jako dopełnienie kwiatowości uzyskanej parzeniem w 80 stopniach.
Po wypiciu czarki zanurz w niej nos 🙂
Tylko ciemne oolongi zostawiają po sobie tak piękny aromat.
Metody parzenia
Styl europejski:
5g/250ml wody
95°C
I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min
Styl gongfu:
6g/100ml wody
95°C
I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe
Wysoka szklanka:
1g/100ml wody
95°C
I parzenie: obserwować piękny taniec liści i czekać aż same opadną na dno, a następnie wypić 2/3 objętości szklanki / II parzenie: uzupełnić pozostałe 1/3 naparu z liśćmi świeżym wrzątkiem
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – ciemny oolong
Ciemne oolongi to jedne z najbardziej niezwykłych i złożonych herbat.
Dowiedz się o nich więcej!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.