Darmowa dostawa od 150zł

DA HONG PAO

Najsłynniejszy ciemny oolong o słodkim, kakaowo-mineralnym charakterze.

60,00 210,00 

Opis

Słynny oolong Da Hong Pao, czyli Wielka Czerwona Szata, to chińska herbata owiana wieloma tajemnicami… i często słabo zrozumiana. I nic dziwnego, bo ma naprawdę zagmatwaną historię. Oryginalne krzewy macierzyste tej herbaty to prawdopodobnie sześć najpilniej strzeżonych krzewów herbaty na całym świecie. Nie produkuje się już z nich herbaty, a dostępne wszędzie Da Hong Pao to najczęściej mieszanka różnych kultywarów skalnych herbat.

Oferowana przez nas Da Hong Pao pochodzi z gór Wuyi i wyprodukowana została z blendu różnych kultywarów. Chodzi o to, by możliwie najlepiej oddać smak oryginalnych skalnych herbat (yancha). To dobrej jakości herbata, zapraszająca do powolnego zgłębiania charakteru palonych oolongów. Nietrudno odszukać w niej tak bardzo pożądane nuty mineralne, jak i kakaowe czy owocowe. Warto mieć na uwadze, że Da Hong Pao wytrzymuje bardzo dużą ilość parzeń, więc jedną porcją liści można się cieszyć bardzo długo.


 

Zbiór: 2024

Pochodzenie: Fujian, Chiny

Kultywar: mixed

Profil: kakao, sól kamienna, owoc cherimoya

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Origin

Chiny

Kolor

Oolong

Waga

50g, 250g

Nasze wrażenia

Jack

Solidna herbata – bardzo równa, ale rozwijająca się. Bogaty mineralny smak z lekko cytrusową nutą wychodzącą po trzecim parzeniu. Myślę, że spodoba się wielbicielom kawy.

   Szymon

Jako wielki fan „skalniaków” z radością odkryłem, że tańsze Da Hong Pao też może smakować naprawdę wybornie. Dobrze oddaje charakter tego typu herbat – smak jest słodki, dojrzały i potężnie mineralny.

  Antoni
Ten  zbiór to wyjątkowo lekkie DHP. Przyzwyczaiłem się do brutalności w tego rodzaju herbatach; tutaj również da się wyciągnąć intensywną kwasowość i mocne prażenie, ale zachęcam do delikatniejszego traktowania tej herbaty, nieortodoksyjne, ale zgodnie z jej charakterem. Mineralność i orzechowość bardziej podobają mi się tu na drugim planie, jako dopełnienie kwiatowości uzyskanej parzeniem w 80 stopniach.

Po wypiciu czarki zanurz w niej nos 🙂 

Tylko ciemne oolongi zostawiają po sobie tak piękny aromat.

Metody parzenia

Styl europejski:

waga    5g/250ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min

Styl gongfu:

waga    6g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe

Wysoka szklanka:

waga    1g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: obserwować piękny taniec liści i czekać aż same opadną na dno, a następnie wypić 2/3 objętości szklanki / II parzenie: uzupełnić pozostałe 1/3 naparu z liśćmi świeżym wrzątkiem

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Barwy herbaty – ciemny oolong
Ciemne oolongi to jedne z najbardziej niezwykłych i złożonych herbat.
Dowiedz się o nich więcej!

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „DA HONG PAO”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0