Darmowa dostawa od 150zł

HOJICHA SAND ROASTED

Zielona herbata łodyżkowa z Japonii po tradycyjnym procesie prażenia na piasku.

40,00 140,00 

Opis

Hojicha to japońska zielona herbata produkowana w nietypowy sposób – składa się nie tylko z liści, a głównie z pociętych łodyżek, które poddaje się prażeniu. Dzięki temu zyskuje się herbatę o oryginalnym smaku, kojarzynym ze skórką świeżo upieczonego ciemnego chleba i orzechem laskowym.

Większość hojichy na zachodnim rynku to herbata drobno cięta i mocno spieczona. My z kolei chcieliśmy zaprezentować Wam coś niespotykanego – hojichę o ładnych, dużych łodygach, poddaną lżejszemu prażeniu na piasku. Technika ta sięga czasów okresu Edo (XVII-XIX w.).

Łodyżki pochodzą ze zbiorów wiosennych (czyli senchy), natomiast liście ze zbioru późniejszego – banchy. Na obu wciąż widać wyraźne zielone refleksy. W istocie herbata ta zachowała wyczuwalny posmak świeżej zielonej herbaty, choć dominują oczywiście nuty chlebowe, drzewne, a nawet mineralne. Hojichę często pija się po posiłkach, a także wieczorami, gdyż zawiera dużo mniej kofeiny niż herbaty liściaste.


 

Zbiór: wiosna/lato 2024

Pochodzenie: Kyoto, Japonia

Kultywar: mixed

Profil: skórka spieczonego chleba, orzech laskowy, porzeczka

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Origin

Japonia

Kolor

Zielona

Nasze wrażenia

   Szymon

 

O taką hojichę walczyłem! Moja ulubiona herbata do śniadanka. Lżejsze palenie zdecydowanie dobrze robi tej herbacie.

   Antoni

To zielona herbata, która nie ma ani zielonych liści, ani zielonego naparu, ani zielonego zapachu ani zielonego smaku. Prażenie zupełnie transformuje wyjściową kukichę, całą morskość przemieniając w smaki orzechów, siana i skórek pieczonego chleba.

Większość dostępnej na rynku hojichy jest palona bardzo mocno, przez co prażoność staje się chamska i przytłaczająca. Tutaj jest inaczej, tradycyjne prażenie na rozgrzanym piasku służy wzbogaceniu smaku tej hojichy, a nie maskowaniu jej wad. Przyjrzyj się dokładniej, a zauważysz delikatne zielone refleksy na jej liściach i łodyżkach. Wraz z kolejnymi parzenicami zobaczysz ich coraz więcej.

Spieramy się z Szymonem odnośnie najlepszego sposobu parzenia tej herbaty: on lubi traktować ją wrzątkiem, aby wydobyć jak najwięcej orzechowości i bogatego palenia. Ja studzę wodę do 80°C, aby dać szansę zieleni spod liści i wyciągnąć w ten sposób więcej słodyczy.

Koniecznie daj nam znać która metoda smakuje ci bardziej!

Metody parzenia

Styl europejski:

waga    5g/250ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 2 min / II parzenie: 2 min / III parzenie: 5 min

Styl japoński (polecany przez producenta!):

waga    3g/100ml wody

temp   95°C

czas    I parzenie: 40 s / II parzenie: 5 s (czyli przelać od razu)

Parzenie na zimno (cold brew):

waga    10g/1500ml wody

temp   5°C

czas    zostawić w lodówce na 1-2 godziny

Profil herbaty

Dowiedz się więcej!

Kukicha, hojicha – co pije Japonia?
Co charakteryzuje i wyróżnia japońskie herbaty łodyżkowe?


Barwy herbaty – zieleń
Czym jest i jaka jest herbata zielona?

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „HOJICHA SAND ROASTED”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twój koszyk
  • No products in the cart.
0