Opis
Mięta egipska to mięta zielona, czyli popularna „spearmint” lub mięta nana. Posiada podobne właściwości co nasza rodzima mięta pieprzowa, jednak jej smak jest naturalnie dużo słodszy i orzeźwiający. Stanowi więc doskonałą bazę do wszelkich napojów. Dobrze wiedzą o tym wszyscy z Was, którzy mieli okazję odwiedzić kraje północnej Afryki. W końcu któż nie zakochał się w smaku marokańskiej herbaty? W Izraelu z kolei podaje się po prostu świeże liście mięty zalane wrzątkiem, z cukrem na boku. A my, w domu, śmiało sypiemy suszonej mięty do kubka z sitkiem, kiedy kofeina już wjedzie za mocno i trzeba trochę odpocząć… 😉
Nasze wrażenia
Antoni
Mięta nana (albo mięta kłosowa) to najbardziej rześka ze wszystkim odmian mięty, których udało mi się próbować. Popularniejsza w Polsce mięta pieprzowa po mocnym zaparzaniu ma w sobie drapiącą ostrość, nana natomiast jest tylko orzeźwiająca, słodka i mentolowa. Z tego powodu trudno jest przygotować tradycyjną herbatę marokańską na polskiej mięcie pieprzowej, ponieważ parzona jest ona bardzo, bardzo mocno, aż do intensywnie pomarańczowego koloru. Mięta nana nadaje się do tego znakomicie.
Sprowadzana przez nas mięta jest suszona. Czy taka postać, poza trwałością, ma jeszcze inne zalety? Tak! Uwielbiam palić suszoną miętę. Można zwinąć papierosa bezpośrednio z niej samej, albo też wymieszać w proporcji jeden do jeden na przykład z tytoniem.
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – aromaty
Przeczytaj o tradycyjnych metodach wzbogacania herbaty i o tym, czym różnią się od współczesnych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.