Opis
Golden Tips to doskonały przykład klasycznej czarnej herbaty z Yunnanu. Wczesne wiosenne zbiory pełne młodych liści i drobnych pączków o złocistym kolorze gwarantują kompleksowy, ale bardzo przystępny smak. W tej herbacie znajdziemy charakterystyczne nuty miodowe, jak również smaki bliższe owocom, takim jak daktyle czy brzoskwinia. Idealny wybór dla wielbicieli słodszych, tradycyjnych czarnych herbat.
Już sam aromat liści przed parzeniem zwiastuje nam „deserowość” Golden Tips. Jak przystało na herbaty z Yunnanu, liście są większe niż w większości innych herbat. Większa jest też ilość możliwych parzeń. Warto pozwolić złotym tipsom pokazać swój charakter co najmniej kilka razy!
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: melasa daktylowa, brzoskwinia, aronia
Nasze wrażenia
Antoni
Ta herbata pochodzi od farmera, który od 40 lat produkuje hongchę w rejonie, który dziś zdominowały puery. Mógłby, jak pozostali, podążyć za modą i sprzedawać herbatę drożej, ale on uparcie trzyma się swego. W tych liściach czuć tradycję, to klasyczny dianhong, gęsty, słodki i bardzo owocowy.
Metody parzenia
Styl gongfu:
5g/100ml wody
95°C
I parzenie: 30 s / II parzenie: 15 s / III parzenie: 30 s / IV parzenie: 40 s / każde kolejne nieco dłuższe
Styl europejski:
5g/250ml wody
95°C
I parzenie: 1,5 min / II parzenie: 2 min / III parzenie: 4 min
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – czerwień
Czym jest hongcha, czerwona herbata? Jak ją parzyć, jaki ma charakter?

Barwy herbaty – czerń
Golden Tips to raczej herbata czerwona niż czarna… ale gdzie leży granica? Tipsy wychodzą doskonale też zachodnim, mocnym stylu parzenia.

Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.