Blog Teasome jest moim ulubionym miejscem do pisania o herbacie, ale zdarza mi się też opowiadać o niej również w innych miejscach. Jednym z nich jest Coffeedesk, największy dostawca kawy speciality w Polsce. W ostatnich latach oferują coraz więcej dobrej herbaty i obserwując liczby przewidują, że za kilka lat herbata speciality będzie równie popularna, co kawa. Zwracają się więc czasem do nas, prosząc o wpisy na różne herbaciane tematy.
Pomyślałem, że podzielę się nimi też tutaj! Odbiegają nieco od tego, do czego można się przyzwyczaić na tym blogu – tamtejsze teksty są krótkie, praktyczne i mniej, że tak powiem, kwieciste. Myślę, że trzymają poziom, po prostu informacje są bardziej zwarte, łatwiej dostępne, nieoblepione poetyką. Można powiedzieć, że są bardziej jak kawa niż jak herbata.
Każdy z nich opatrzyłem krótkim opisem. Rzuć okiem! Może znajdziesz coś dla siebie?
GABA, czyli anaerobik w herbacie!

W tym tekście dokładnie przyjrzałem się jednej z moich ulubionych herbat. GABA to temat pasjonujący, na tyle, że artykuł musiałem kilkukrotnie skracać. Zdołałem jednak opowiedzieć o tym, jak powstaje, jak działa, jakie ma znaczenie, jak smakuje i nawet trochę o jej tajwansko-japońskiej historii.
Biała herbata
na co działa? Kiedy warto ją pić?

Prosty wpis, w którym opisałem podstawowe rodzaje białej herbaty i wspomniałem o ich działaniu. Coś podobnego, ale w uproszczonej wersji, wrzucałem kiedyś też na bloga tutaj.
Jaka jest najdroższa herbata świata?

Coffeedesk poprosił nas też, abyśmy opowiedzieli o najdroższych herbatach świata. O tym, jak nieziemsko wysokie potrafią być ceny liści i co jest tak niezwykłego w herbatach, które je osiągają.
Hojicha latte,
czyli prażona alternatywa dla matchy

Artykuł na temat hojichy powder, czyli coraz modniejszej alternawy dla matchy. O tym jak ją przygotować, jakie ma właściwości, jak smakuje i jak powstaje.
Herbaciana sensoryka,
smaki, których nie znajdziecie w kawie!

O podobieństwach i różnicach w smakach herbaty speciality i kawy speciality. O różnych wymiarach oceny naparu, o znaczeniu czasu i generalnie o tym, co w herbacie może pokochać kawosz. Na końcu znajdziecie moje ulubione koło sensoryczne stworzone specjalnie dla herbaty specialty.
Inne wpisy
Poniżej zamieszczam dwa teksty o herbacie, których autorem nie jestem ja, a Szymon, czyli założyciel Teasomu i mój drogi przyjaciel. Niemniej i do tych artykułów przyłożyłem swoją rękę, pomagając trochę w korekcie i stylistyce.
Jak rozpoznać dobrą herbatę?

Szymon przygotował przewodnik, w którym opisuje jak rozpoznać dobrą herbatę. Czym wyróżnia się herbata speciality? Jak zobaczyć to w liściach, w naparze, jakie poszlaki pojawiają się na pudełkach i stronie sprzedawcy? Artykuł jest króciutki, ale może coś z niego wyciągniesz!
Aromatyzacja herbaty

Kilka słów na temat aromatyzacji na poziomie herbaty speciality: kiedy dodatki świadczą o jakości, a kiedy wręcz przeciwnie? Jak rozpoznać tradycyjne metody wzbogacania herbaty i jak uniknąć fałszywych, które służą ukrywaniu taniego materiału? Coś podobnego napisałem też ja, tutaj.
Instagram // Facebook autora
W razie pytań pisz! Zawsze chętnie rozmawiam o herbacie :)