Opis
Uniwersalny chasen, czyli tradycyjna miotełka do przygotowywania matchy. Ręcznie wycięty z pojedynczego bambusa, podzielonego na 60 elastycznych włosków. Klasyczny, elegancki i wytrzymały, doskonały do przygotowywania zarówno matchy jak i hojichy.
Zapakowany chasen związany jest na środku w supełek, dlatego przed pierwszym użyciem warto zanurzyć go na minutę w miseczce z gorącą wodą – supełek sam się rozwinie i miotełka będzie gotowa do użycia. Przed mieszaniem matchy warto go przelać ciepłą wodą, aby zyskał na elastyczności.
Aby wydłużyć żywotność chasena możesz rozważyć nabycie naoshi. To specjalny stojak pod miotełkę, który pozwala jej wrócić do właściwego kształtu po każdym użyciu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o akcesoriach do przygotowania matchy albo o tym w jaki sposób przygotować matchę, kliknij na powyższe linki lub przejrzyj zakładkę “dowiedz się więcej”.
Chociaż chasen w swojej formie istnieje już od conajmniej pół tysiąca lat, to do tej pory nie wymyślono lepszego rozwiązania – nawet jeśli uda się rozmieszać matchę bez grudek przy użyciu elektrycznych mieszadełek, to wprowadzają one do matchy zbyt dużo powietrza, upłycając przy tym smak.













