Opis
Rześkie połączenie jasnego oolonga z czystym kwiatem chińskiej magnolii. To wyjątkowo trafna kompozycja, ponieważ herbata, camellia sinensis, wyewoluowała właśnie z magnolii! Kombinacja tych roślin daje napar o lekkim, naturalnie słodkim smaku i wyraźnie kwiecistym zapachu.
Aromat jest przyjemny, a przy tym wyjątkowo intensywny, podczas parzenia z łatwością wyczuwalny w całym pomieszczeniu. W odróżnieniu od sztucznie aromatyzowanych herbat zapach nie wytraca się już po pierwszym parzeniu, przeciwnie, jak przystało na herbatę oolong, liście można parzyć wielokrotnie, a kolejne zalania mogą dać napar jeszcze bardziej kwiatowy od pierwszego.
Użyta do mieszanki herbata to wysokogórski oolong z kultywaru Qing Xin, słynący ze szczytowych nut smakowych, działających w tym samym rejonie podbnienia, co napary z kwiatów. Sama magnolia pochodzi z chińskiej prowincji Guangxi, z uprawy organicznej.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Guanxi, Chiny
Kultywar: Qing Xin
Profil: magnolia, rumianek, pyłek pszczeli













