Opis
Matcha Kotobuki to herbata, z której jesteśmy wyjątkowo dumni. To klasyczna matcha bardzo dobrej jakości, wyprodukowana zupełnie bez użycia sztucznych środków ochrony roślin. Warto zaznaczyć, że została zmielona zaraz przed wysyłką z Japonii do naszego magazynu, dzięki czemu jest to produkt niezwykle świeży.
Tencha, czyli liście herbaty matcha przed zmieleniem, pochodzą oczywiście z pierwszego zbioru i były pokryte matami cieniującymi przez ok. 22 dni przed zbiorami. Jej walory smakowe są dodatkowo wzbogacone przez wulkaniczne gleby, na których rosną krzewy. Herbata ta idealnie nadaje się na codzienną matchę w lekkim stylu usucha o bardzo bogatym, słodkim smaku.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Kagoshima, Japonia
Kultywar: Okumidori, Asanoka, Saemidori
Metody parzenia
Styl usucha (lżejsza matcha):
1.6g/70ml wody
75-80°C
Zmoczyć włókna chasenu (miotełki bambusowej) przez pół minuty w ciepłej wodzie.
Warto przesiać matchę przez sitko prosto do chawanu (dużej czarki/miski na herbatę), by uniknąć wzbrylania.
Dodać wodę i pomieszać chasenem 4-5 razy zamaszyście kolistym ruchem po dnie czarki, by wprawić proszek w ruch, a następnie przez 30 sekund energicznie poruszać chasenem na kształt litery „W” po dnie czarki w tę i z powrotem.
Na koniec, lekko „przejechać” chasenem po wierzchu naparu, by delikatnie rozbić zbyt dużą ilość piany.
Dowiedz się więcej!
Jak przygotować matchę?
Przygotowanie matchy może być szalenie proste lub szalenie złożone.
Przeczytaj jak się za to zabrać!
Czym przygotować matchę?
Poznaj arsenał akcesoriów wykorzystywanych do przygotowania matchy.
Barwy herbaty – matcha
Czyli czym jest i na czym polega matcha?
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.