Opis
Kwiat osmantusa to w Chinach nieodzowny dodatek do herbaty, ustępujący popularnością jedynie jaśminowi. Nic w tym dziwnego, bo to naturalny dodatek o niesamowitym aromacie brzoskwiń i miodu. Osmanthus Golden Tips to bardzo uniwersalna mieszanka. Doskonale smakuje w tradycyjnym parzeniu, a przygotowany jako cold brew przypomina brzoskwiniową ice tea!
Herbata będąca bazą dla tej mieszanki to Golden Tips, czyli młodziutkie liście herbaty o wyraźnie owocowym posmaku. Kiedy została zmieszana ze świeżo zebranymi i suszonymi kwiatuszkami osmantusa, nabrała niewyobrażalnie przyjemnego smaku i aromatu, kojarzącego się z dojrzałymi, słodkimi brzoskwiniami, mango, a nawet ananasem. Trzeba przyznać, że ta dwójka pasuje do siebie co najmniej tak dobrze, jak prawdziwy Earl Grey z olejkiem z bergamotki. To wyśmienita herbata dla każdego – od wybrednej teściowej aż po zatwardziałych miłośników herbat bez dodatków.
Zbiór: wiosna 2024
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: osmantus, brzoskwinia, miód malinowy
Nasze wrażenia
Agata
Najlepsza naturalnie aromatyzowana herbata! W moim przypadku to była miłość od pierwszego zaparzenia; zapach, wygląd kwiatu osmantusa, a przede wszystkim smak powaliły mnie na łopatki. Wszystko się tutaj zgadza!
Szymon
Nie ukrywam, też byłem zupełnie zaskoczony. Najzabawniejsze, że nie planowaliśmy nawet zamawiać próbek tej herbaty, ale nasz dostawca się pomylił i wysłał nam jedną torebkę tego cuda. Niewątpliwie ma moc przekonywania największych aroma-sceptyków.
Każdy słyszał o zielonej herbacie z jaśminem, ale jakoś w Europie nigdy nie mówi się o osmantusie, czyli o 桂花茶, drugim ulubionym herbacianym dodatku Chińczyków. To drobniutkie złote kwiatuszki, dodawane do herbaty czarnej, a nie zielonej. Osmantus nosi też nazwę cynamonowiec, ale jest ona trochę zwodnicza, bo wcale nie smakuje jak cynamon! Jest bardzo słodki i owocowy, jak brzoskwinia albo mango.
Zaskoczyłem tą herbatą już kilku herbacianych purystów. Kwiaty wprowadzają w uważne parzenie herbaty interesującą dynamikę, ponieważ oddają smak na innych zasadach, niż kamelia. Jest co badać 🙂
Metody parzenia
Styl europejski:
5g/250ml wody
95°C
I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min
Styl gongfu:
5g/100ml wody
95°C
I parzenie: 10 s / II parzenie: 10 s / III parzenie: 10 s / IV parzenie: 15 s / każde kolejne nieco dłuższe
Dowiedz się więcej!
Barwy herbaty – czerwień
Czym jest hongcha, czerwona herbata? Jak ją parzyć, jaki ma charakter?
Barwy herbaty – czerń
Golden Tipsy to raczej herbata czerwona niż czarna… ale gdzie leży granica? Tipsy wychodzą doskonale też zachodnim, mocnym stylu parzenia.
Barwy herbaty – aromaty
Przeczytaj o tradycyjnych metodach wzbogacania herbaty i o tym, czym różnią się od współczesnych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.